Home 
 Over(dosis) Loes 
 Jeugdromans 
 Kinderboeken 
 Gedichten 
 Gastenboek 
 Workshops & zo 
 Links 

 

Over(dosis) Loes

Loes is 4 december 1962 geboren in Doetinchem, toen heette ze nog Loes Heebing. Na het Atheneum – het St. Ludgercollege in Doetinchem - volgt Loes een hbo-opleiding toerisme en recreatie in Breda. Die studie staakt ze halverwege omdat de vrijheid lokt. Loes is daarna, onder meer in het buitenland, gaan werken in allerlei banen, van kinder-entertainer in Spanje tot marketingmanager in het Golden Tulip Hotel Leiden. Ze volgt daarnaast marketing-, pr-, schrijf- en managementcursussen. In 1990 ontmoet ze Herbert Hazelaar, ze krijgen twee zoons: Jasper (1991) en Floris (1995). De jaren voordat ze professioneel begint te schrijven, werkt Loes als freelance verslaggever voor De Gelderlander en als nieuws- en eindredacteur bij Reed Business Information. Ook runt ze een poosje een winkeltje met antiek en curiosa. Ondanks de vele verschillende baantjes en uiteenlopende interesses, was en is de grootste passie van Loes: taal. Met de meest sprankelende zinnen die ze kan bedenken, probeert ze verrassing en betekenis aan haar verhalen en gedichten te geven.

Maart 2006 werd haar eerste jeugdroman ‘Een overdosis liefs’ uitgegeven bij Terra Lannoo. Het eerste exemplaar overhandigde Loes aan haar mentor, de taalkundige en schrijver Wim DaniŽls. Hij was het die haar het vak leerde, inspireerde en motiveerde. ‘Een overdosis liefs’ kreeg vier drukken en won de debuutprijs van de Jonge Jury 2008. Mei 2007 verscheen de tweede jeugdroman in de overdosis-reeks: 'Een overdosis ik’. Dat deel kreeg twee drukken. Oktober 2007 volgde een speciale uitgave van 'Een overdosis liefs': een blingbling mini-meiden editie met een diamantje. Juni 2008 volgde het derde overdosis boek: 'Een overdosis drama’. Maart 2010 is deel vier uit de overdosis-reeks verschenen:'Een overdosis girlpower'.

Loes schrijft naast jeugdromans ook kinderboeken. Haar eerste kinderboek ‘Yasmin’s wilde weekje’ verscheen oktober 2006 en is bestemd voor lezers vanaf 8 jaar. Het boek is geÔllustreerd met krachtige en vrolijke tekeningen van Jacqueline van Leeuwenstein. Najib Amhali nam tijdens de feestelijke presentatie - opnieuw bij de gastvrije boekhandel Jansen & de Feijter in Velp - het eerste exemplaar in ontvangst. ‘Yasmin’s wilde weekje’ is eveneens het eerste boek uit een reeks en een hopelijk succesvolle poging om subtiel en met humor vriendschap tussen de verschillende in Nederland wonende culturen te stimuleren. September 2007 verscheen het tweede deel over Yasmin, Yous en Lotta: 'Yasmin's rare reisje'. Najaar 2009 kwam het eerste dierenboek van Loes uit:'Leopold Leeuw'. De kunstzinnige illustraties werden gemaakt door Nanne Meulendijks. Rond de zomer 2010 verschijnt 'Hip en Pip',een grappig hondenboek voor beginnende lezers, met tekeningen van Richard Verschraagen.

Terugkerende onderwerpen in Loes’ verhalen zijn grensverkenningen van jongeren, liefde en vriendschap in alle vormen, actuele problemen en de omgang tussen de verschillende culturele groepen binnen Nederland. Het zijn thema's die haar vanaf jonge leeftijd hebben geboeid. Daarnaast leeft ze haar fantasie graag uit in dierenverhalen. Voor jonge kinderen probeert ze met humor, beeldend en filosofisch te schrijven, haar jeugdromans zijn vooral realistisch, actueel en spannend. Loes schrijft erg graag voor kinderen en jongeren:'Ik vind hun gedachtegangen en belevingswereld fascinerend. Ieder kind gaat - afhankelijk van zijn opvoeding, omgeving, cultuur en geloof - op een heel eigen manier met vragen en problemen, gevoelens en emoties om. De zware dingen in het leven relativeren, ze verklaarbaar en hanteerbaar maken, dat is wat ik graag doe, voor jongeren en kinderen. En het besef laten groeien dat taal - communicatie - het beste middel is om vrienden te worden, te zijn en te blijven.'

In haar vrije tijd houdt Loes van reizen (Engeland, Spanje), wandelen, koken, beetje niksen en zonnen, tuinieren, muziek en dansen, met familie en vrienden gezellige dingen doen, leuke ontmoetingen en gesprekken, lezen (lievelingsschrijvers: Paul Biegel, Toon Tellegen, Multatuli, W.F.Hermans, Jane Austen enzovoort), nieuwe plannen uitdenken en steeds blijven ontdekken wat ze nog niet weet; dat is gelukkig een heleboel! Loes treedt wel eens op als waarzegster: ze legt kaarten en laat de pendel antwoord geven op vragen. Loes eet graag olijven, appels, walnoten en volkoren boterhammen met jong belegen kaas van de markt. Ze is dol op honden en roodborstjes en natuurlijk op haar twee zoons!

Loes is ook dol op lezen.


 


Signeren tijdens de presentatie van ‘Een overdosis liefs’

Loes overhandigt eerste exemplaar ‘Een overdosis liefs’ aan de taalkundige en schrijver Wim DaniŽls

En wat zijn we blij, met zijn drieŽn!

Najib nam het eerste exemplaar van ‘Yasmin’s wilde weekje’ in ontvangst. Hier poseert hij met illustratrice Jacqueline van Leeuwenstein, Loes en een grote taart.

Najib leest voor aan drie meisjes van basisschool ‘De Hoeksteen’ uit Groenlo.

‘Sisters in crime’ tijdens de presentatie van Yasmin: de schrijfsters Mireille Geus, Lizzy van Pelt, Loes, Inge de Bie en Annie van Gansewinkel. Schrijven is inderdaad ook heel gezellig!

Het was een knusse drukte toen Yasmin gedoopt werd.

Najib poseert met zijn eerste Yasmin.

in